Az idei évben az Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedő a 15. alkalmával legendássá vált, hiszen a Székelyföldi Legendáriummal együttműködve a diákok idén nem mesékből, hanem legendákból kellett felkészüljenek a két hónapig tartó vetélkedőn.

Az előző évi kiadáshoz hasonlóan, az elődöntők online folytak és bár a rendezvény nagyszabású döntője az eredeti tervek szerint Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban zajlott volna, a járványhelyzetre való tekintettel egyetlen biztonságos megoldásnak az bizonyult, hogy nem a csapatok utaztak Székelyudvarhelyre, hanem a szervezőcsapat „utazott” a helyszínre.

A MindentEldöntőre november 20-án került sor Facebookon élő közvetítés formájában. Az esemény házigazdái a jól ismert Csetlik és az Ördög voltak, akik az AKK TV különkiadásában szórakoztatták a nézőket és ismertették a feladatokat. A vetélkedőre jelentkezett 117 csapatból a két legendás elődöntő eredményei alapján 31 csapat jutott tovább Erdély minden szegletéből. Az 5-8 osztályos diákok Háromszék, Maros-, Csík- valamint Udvarhelyszék legendáit ismerhették meg a három forduló alatt, játékos feladatsorokon keresztül. A rendelkezésre álló rövid idő alatt készültek kreatív, korhű meghívók, szerelmi vallomások, használati útmutatók, tudósítások, hangulatjelekkel megfogalmazott legendacímek és cifrázott megfogalmazások.

Rövid szünet után következett az eredményhirdetés Facebook élővideó formájában, a képzeletbeli dobogó fokait a következő csapatok foglalják el:

I. Misztikus-Manók – Szamosardó

csapattagok: Matei Melánia-Szidónia, Erdei Evelin Andrea, Nagy-Moni Beatrix, Moni Barbara

felkészítő tanár: Fodor Orsolya-Beatrix

II. A Csonkatorony őrzői – Csíkdánfalva

csapattagok: Csáki Károly, Szőcs Kristóf, Zsók Andrea

felkészítő tanár: Csáki Sarolta, Szabó Katalin

III. NÉGYSZÍNŰ MASNI – Zsobok

csapattagok: Varga-Imre Sára, Rózsa Annamária, Ágoston Alexandra, Gál Zsuzsa Erzsébet

felkészítő tanár: Vida János-Antal

 

A nyertes csapatok tagjai az online oktatás során hasznos eszközökkel gazdagodhatnak, ajándékaikat postán keresztül juttatják el hozzájuk a szervezők.

A 15. Adj, király, katonát! online ifjúsági vetélkedőt a Magyar Ifjúsági Tanács szervezte, partnereink a Székelyföldi Legendárium, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és az Udvarhelyi Fiatal Fórum. A vetélkedő támogatója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

MIT sajtóiroda

Székelyudvarhely, 2021. november 22.