Az idei évben az Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedő nem csupán 14. évének betöltésével írta be magát a történelembe, hanem azzal is, hogy teljes egészében online felületre költözött. Bár a rendezvény nagyszabású döntője az eredeti tervek szerint Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban zajlott volna, a járványhelyzetre való tekintettel egyetlen biztonságos megoldásnak az bizonyult, hogy nem a csapatok utaztak Székelyudvarhelyre, hanem a szervezőcsapat ’utazott’ a diákok nappalijába.

A MindentEldöntőre november 21-én került sor párhuzamosan több online felületen. Annak érdekében, hogy igazi AKK hangulatot varázsolhassanak, a szervezőcsapat folyamatos kapcsolatban volt a diákokkal a Google Meet-en, a feladatokat a vetélkedő Facebook-oldalán ismertették, míg a megoldásaikat a diákok a vetélkedő weboldalára tölthették fel. Talán ez így kaotikusan hangzik, de a 77-ből továbbjutó 24 csapat mégis remekül eligazodott a virtuális útvesztőben, összesen 92 diák szánta arra szombat délelőttjét, hogy a számítógép előtt ülve kreatívabbnál kreatívabb megoldásokkal lepje meg a zsűrit. A döntőre érkező diákokat és pedagógusokat Toth Tímea ügyvezető alelnök, a program felelőse köszöntötte, majd kezdődhetett a vetélkedő. A rendelkezésre álló rövid idő alatt készültek rádióreklámok, riportok az AKK TV esti híreihez, képregények, mémek és filmes ismereteiket is próbára tehették a gyerekek.

Rövid szünet után következett az eredményhirdetés Facebook videó formájában, a képzeletbeli dobogó fokait a következő csapatok foglalják el:

I. (B)irodalmárok – Csíkszentdomokos

csapattagok: Szabó Regina, Csíki Sára, Lázár Éva, Szabó Anna;

felkészítő tanár: Gidró Melinda

II. (N)AGYMENŐK – Dálnok

csapattagok: Horváth Levente, Horváth Anita, Bartók Ede-Tas, Bartók Erzsébet-Réka

felkészítő tanár: Tóth Katalin

III. Gránátalmák – Zsobok

csapattagok: Varga-Imre Sára, Varga-Imre Flóra, Rózsa Annamária

felkészítő tanár: Vida János-Antal

A nyertes csapatok tagjai az online oktatás során hasznos eszközökkel, valamint értékes könyvcsomagokkal gazdagodhatnak, ajándékaikat postán keresztül juttatják el hozzájuk a szervezők.

A 14. Adj, király, katonát! online ifjúsági vetélkedőt a 25 éves Magyar Ifjúsági Tanács szervezte, partnereink az Együtt Európáért Alapítvány, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és az Udvarhelyi Fiatal Fórum. A vetélkedő támogatója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

 

MIT sajtóiroda
Székelyudvarhely, 2020. november 22.